Hírek
Termékajánló

LED-szalagok 3 mm LED-ek


FONTOS TUDNIVALÓK !

 

LED 50 - 100000óra várható élettartam napi 10óra használat mellett 14-28év, DE ez kizárólag a ledekre vonatkozik, nem a kész illetve félkész termékekre.

Takarékos, a hagyományos izzóknál akár 10x kevesebb fogyasztás, enerigatakarékos lámpáknál 2-3x kisebb fogyasztás. A folyamatosan fejlődő ledeknél ezek a számok csak nőhetnek.

 

Tegyünk meg mindent, hogy LED szalagjaink nagyon hosszú életűek legyenek.

 

A LED technológia önmagában helyes használat során akár 50 - 100 000 óra működést is kibírhat. Ez a ledek ELMÉLETI határa!!!

A LED-nek két fontos dolog kell:

    -    megfelelő áram (feszültség) és

    -    jó hűtés.

 

Áram és feszültség:

Sokféle LED sokféle áram 20mA-akár több amperig persze itt is vannak áram és feszültség határok.

Led szalagon főleg az SMD 3528, és az SMD 5050 ledeket használják, különböző sűrűségben, egy méteren.

 

SMD 3528 LED árama 20mA, feszültsége  2,8 - 3,1V között van. Fényereje 4 - 6 lumen / LED.

A szalagokon ezért 3db LED-et kötnek sorba, a negyedik tag egy ellenállás, ami illeszti a 3db sorba kötött 8,4 - 9,3V-ot a 12V-os tápegységünkhöz. Többféle gyártó készít SMD LED-eket, ezért a feszültségük eltérhet pár tizedet, (az áram állandó 20mA) ebből adódik, hogy a szalagon a negyedik tag az ellenállás eltérő lehet a különböző szalag gyártoknál és 131 - 191 Ohm között van.

 

SMD 5050 hasonló a 3528-éhoz viszont itt egy darab LED-ben 3db LED chip van.

Ezért a fénye is magasabb 12-15 lumen/ LED illetve az áramigénye már 3x20mA feszültsége 3x3V. A három darab chip külön van kivezetve, ezért lehet őket sorba vagy párhuzamosan kötni. RGB szalagoknál a három darab chip háromféle szín (piros, zöld, kék) míg a fehérnél mindhárom fehér. Itt is ugyanaz az elv, 3db chip sorba kötve (nem feltétlen egy LED-en belül kell sorba kötni) negyedik tag általában 151 Ohm ellenállás.

 

A szalag gyártóknál tudni kell, hogy pontosan számolnak ki minden értéket maximális áramra, tehát 20mA-ra, hogy maximális fényt kapjon, így viszont hamarabb elöregszik a LED.

 

Akkor hogyan óvjuk a LED szalagjainkat?

MINDIG STABILIZÁLT DC 12V-OS TÁPEGYSÉGET HASZNÁLJUNK SZALAGOKHOZ!!!

FONTOS, ha iparilag használunk LED szalagokat, modulokat (napi 3-4óránál többet) akkor mindenképpen ipar, dc-dc konvertert, tápegységet használjunk, (mivel ennek állítható a kimeneti feszültsége) és állítsuk a 11,5 – 11,7V közé, így az egyes 20mA-es ledekre csak 14-16mA jut. A mostoha körülmények között, (pl: üvegvitrinek stb..) ezzel a megoldással kisebb hő hosszú élettartam várható. Bármilyen extrém kivitel mellett további teljesítmény, (feszültség) csökkentés szükséges !!!!!!

 

A HALOGÉN LÁMPÁKHOZ GYÁRTOTT TÁPEGYSÉGEKET TILOS HASZNÁLNI !!!!!!

Tápfeszültség:

A LED-eket sokan használják autóban, napenergiás akkumulátoros üzemben, és persze otthon is.

Autóban napenergiás rendszerben, sokan nem veszik figyelembe, hogy az akkumulátor feszültsége feltöltött állapotában 12,6V felett van míg töltés alatt 14,5V is lehet itt már az egy LED-re jutó áram jóval több mint 20mA. Így a LED melegszik fénye minimálisan nő a hőtermelése megugrik és tönkremegy. Sokféle módon védekezhetünk ellene, legegyszerűbb a stabilizátor, vagy dc-dc konverter használata. A másik megoldás a védőellenállás 1 - 10 Ohm között 5W-os, ha a feszültség 14,5V és a szalaghossz 1m körül van, (pontosan is kiszámoljuk önnek, ha megvannak a pontos értékek méretek). Ha nagyobb az ellenállás az nem baj, így csökken a terhelés, nő az élettartam. Használjunk stabilizált tápegységeket, ezek feszültsége 12 - 12,4V között van. A legjobb megoldás az úgynevezett ipari tápegységek (fémházasok és 2 - 29A-ig vannak raktáron) feszültség kimenetük beállíthatók általában plusz mínusz 2V között et érdemes 11,5 – 11,7V közé állítani. Állíthatjuk lejjebb is, míg a fényerő megfelel nekünk, ezzel a megoldással szalagjaink életét sokszorosára növelhetjük meg.

A tápegységek méretezésénél érdemes megjegyezni, hogy a folyamatos terhelés a tápegység 80 - 85%-át nem haladhatja meg.

Három méternél hosszabb egybefüggő led csíkot is készíthet, ebben az esetben az 3 méter utáni ledek halványabban fognak világítani.
Ezért ajánljuk, hogy 5 méteres led szalagoknál adjon betáplálást a másik oldalról is megfelelő fényerő biztosításához.

A szalagokat egymás után kötni csak úgy szabad, ha minden öt-méternél bevisszük a plusz mínusz 12V-ot, ha nem így teszünk akkor a fényerő lecsökken a szalag vége felé, és az öt méter elején lévő LED-ben a meg növekedett átmenő áram hatására plusz hő keletkezik és tönkremegy.

A led szalagok 5méteres gyári kiszerelésben érkeznek feltekercselve.

 

Hő:

A hőtermelés töredéke a hagyományos fényforrásokéhoz, de nekünk ezt is célszerü levezetni.

Egy kicsi hagyományos 5mm 20mA-es led is termel hőt, de csak minimálisat, szinte kézmeleg, viszont ha egymás mellé rakunk sok darabot szorosan már érezhető hő keletkezik.

Szalagok esetében inkább csak a nagyobb teljesítményű SMD 5050 LED-nél kell számolni de itt sem számottevő, mivel a ledek tíz milliméter távolságra vannak egymástól. Ezt a kisebb hőt simán le tudjuk vezetni azzal, hogy felragasztjuk a szalagot egy sima felületre (pl: bútorlap, lakkozott fa, különböző alumínium profilokra stb). Amit nem javasolunk az 5050 SMD-nél polisztirolra (hungarocell díszléc) ragasztását, ez ugyanis nagyon leszigeteli a hő leadást.  Itt is lehet trükközni alacsonyabb feszültséggel úgy, hogy még jobb fényt kapjunk, mint a 3528 LED-el.

Szígorúan TILOS üzemeltetni hosszabb ideig feltekerve, mert bemelegszik és tönkremegy. A próba megengedet max 1 perc.

 

Szerelés:

Felragasztás a felületnek simának és zsírmentesnek kell lennie. Felsímitás a felületre újjal vagy ronggyal lehetséges, ami fontos a LED-et nyomkodni szigorúan tilos, ezzel tönkre tehetjük. A LED-ek között lehet enyhén nyomni, a felragasztási végeket érdemes rögzíteni, hogy a kábelvégződéstől ne kezdjen leválni. A felragasztott szalagot visszaszedni sérülés nélkül igen nehéz.

 

Forrasztás:

Forrasztás: 5 másodpercig 260-300°C-on max. 50W-os pákával, a nyomtatott áramkörök forrasztásánál megszokott kellő figyelemmel.


Sorrend:

043 LED szalag 60db 3mm LED 100cm zöld
Sugárzási szög 110 ° Tápfeszültség 12V DC
LED távolság 16mm (monokróm),
Rögzítés 3M öntapadó ragasztószalaggal szállítjuk
Teljesítmény: 5m-en 12V 1,5A 18W
Teljesítmény: 1m / 3,6W
Fényerő: 2350 mcd
Fény hullámhossz: 525nm
 
1 173 Ft + ÁFA (1 490 Ft)

Sorrend:

Webáruház készítés